1.handlare ..2.tillverkare/organisationer ..3.till raketklubbar ..4.till enskilda personer ..5.sidor med pappersmodeller ..6.rakethistoria
överst på sidan 1. handlare vår kommentar
Sverige   Plats: Stockholm . Webbutik: nja . Språk: Svenska
Mycket kunnig personal, men ring helst vid beställning.
UK    Plats: England . Webbutik: ja . Språk: Eng
Kunnig personal och snabb service.

USA

Plats: USA . Webbutik: ja (ej motorer pga exportregler) . Språk: Eng
Kunnig personal men beställ "by airmail" om möjligt. Annars får du vänta flera månader på leverans.
USA Plats: USA . Webbutik: ja (ej motorer pga exportregler) . Språk: Eng
Kunnig personal men beställ "by airmail" om möjligt. Annars får du vänta flera månader på leverans.
USA   Plats: USA . Webbutik: ja (ej motorer pga exportregler) . Språk: Eng
Kunnig personal och riktigt snabb service. Skickar numer allt med "airmail" vilket betyder leverans inom två veckor.
USA Plats: USA . Webbutik: ja (ej motorer pga exportregler) . Språk: Eng
Lite dyrare och mycket kunnig personal med snabb service, särskilt mailsvar, men beställ "by air" från USA. "Bästa" produkten är utöver alla fina raketer, programmet RockSim tycker vi.

USA

Tillfälligt stängd pga sjukdom! Plats: USA . Webbutik: ja (ej motorer pga exportregler) . Språk: Eng
Mycket kunnig och trevlig personal med snabb service och snabba mailsvar. De skickar alltid air mail. Flera trevliga egenproducerade raketer och massor med delar. Många tillverkar företaget själva också på beställning.
Italien Plats: Italien . Webbutik: ja . Språk: Eng
Kunnig personal och snabba leveranser. Trevligt bemötande och ivrig att besvara frågor.

Sverige

Plats: Sverige . Webbutik: nej . Språk: svenska
Inte någon specifik raketbyggarsida men med mycket bra tips rent allmänt om modellbyggande. Och de kan ju bättra sig med raketbyggandet...
     
överst på sidan  2. tillverkare/organisationer:   vår kommentar

USA
 

Estes egna hemsida med modellraketer och massor av information att ladda ner eller titta på direkt. Webshop: nej. Går inte att handla från. 

USA

Quest officiella hemsida. Tung startsida för modemsurfare. Stor och en hel del att klicka runt på eller ladda ner. Webshop: ja
(Europa)

Europeiska Rymdorganisationen. 17 medlemsländer, bl.a. Sverige. Sida med massor av raket och rymdinformation med fantastiska bilder/filmsnuttar. För information på svenska, klicka på svenska flaggan.
Sverige   Swedish Space Corporation (eller Rymdbolaget). Sveriges port till rymden genom Esrange, rymdbasen i Kiruna. Glädjande är info och bilder på svenska.

Sverige

Föreningen Rymdforum Sverige vill sprida kunskap om svensk rymdverksamhet och har som ett led i det lagt upp denna hemsida i syfte att vara en kunskapsbank och vara ett fråga-svar forum för vetgiriga på olika kunskapsnivåer.

Sverige

Rymdstyrelsens hemsida med bilder och information om framförallt Sverige i rymden och teknisk utveckling. Värd ett besök. På svenska.

USA

NASA:s hemsida. Bilder och information så man baxnar. Har man bredband kan man lätt bli sittande i dagar. Just mängden info gör det ibland svårt att navigera.

Europa

Europas äldsta internetportal med inriktning mot modellraketer (1996)
Int. Siktar man högre ;-) och vill börja med HPR (High Powered Rocketry) så är Tripoli en av de viktiga organisationer man bör ha koll på.

USA

National Association of Rocketry (NAR) är USAs nationella raketförbund. De har varit organiserade sedan 1957 och vet vad de talar om. På hemsidan finns en hel del smått och gott att klicka runt på.
EU För oss inom EU så hänvisar Tripoli själva bl.a till Rebell Rocketry för lite av varje inom HPR, MPR och LPR (modellraketer). De kallar sig själva "Rebel Space - The home of advanced rocketry in EU" Lite stöddigt men gott självförtroende är väl i grunden en bra sak ;-)

Sverige &
Internationellt

Vårt medlemsskap i Svenska Modellflygförbundet (SMFF) innebär att vi också är anslutna till Svenska Flygsportförbundet (FSF), Riksidrottsförbundet (RF) och Fédération Aéronautique Internationale
The World Air Sports Federation (FAI) med högsäte i Schweiz.

Vi är medlemmar i de olika organisationerna genom denna kedja:
ARK - SMFF - FSF - FAI (medlemsskapet i RF ligger "parallellt" med SMFF och FSF)

Saxat från FAI:s hemsida: FAI (Fédération Aéronautique Internationale, The World Air Sports Federation) is the world air sports federation, founded in 1905. It is a non-governmental and non-profit making international organisation with the basic aim of furthering aeronautical and astronautical activities worldwide.

     
överst på sidan 3. länkar till klubbar:  vår kommentar

Sverige
  Nationell klubb med informativ och inspirerande hemsida.

Sverige

SAMRAs forum
STÄNGT JUST NU! SAMRAs forum (på svenska) är ett måste för den som vill byta tankar med likasinnade. De tre ledande herrarna är mycket aktiva och anstränger sig verkligen för att du skall få svar på dina frågor.

Sverige
Nedlagd klubb (1965-1999) baserad i Stockholm. Är fortfarande en aktiv och informativ hemsida väl värt ett besök.
 Danmark   Dansk amatörraketklubb. Informativ och tydlig hemsida på engelska. Omfattande och bra länksida. Mest vätskebaserad raketflygning.

Sverige

STÄNGT JUST NU! Modellflygsidan är ett forum där man kan byta modellbyggartankar OCH de har en raketavdelning (som dessvärre inte är så mycket aktivitet på).
     
överst på sidan  4. länkar till enskilda personer:  vår kommentar
USA En fantastisk hemsida med ritningar i PDF-format till en uppsjö av raketer av olika slag för den som vill bygga från "scratch".
Sverige På LRS "Leffe´s Rocket Site" finner du information och ideér på svenska om hans egna och andras projekt. En glad stockholmare som gärna delar med sig av sina kunskaper. Han flyger/bygger både mindre och stora raketer (high power).

USA

Ett stort arkiv/bibliotek över bl.a. omdömen och ritningar om olika raketmodeller i olika storlekar. Funderar du på att bygga en modell och vill höra vad andra har tyckt om den modellen så är detta ett ställe du kan kika in på innan. Här kan du även föra till vad du tyckte.

USA

Nakka's Experimental
Rocketry Web Site
Nakkas hemsida har nära nog kultstatus i raketkretsar. Här finns det mesta om raketer och olika raketbränslen.

USA

 

Jim Ball är en skalafantast (möjligen fanatiker med stor portion humor) som brinner för raketskjutning. Här har han lagt ut ritningar och bilder för oss att ta del av.

     
överst på sidan 5. länkar till sidor med pappersmodeller  vår kommentar (Pappersmodeller är PDF-filer du själv skriver ut på en skrivare och sedan klipper och klistrar ihop. Billigt och snyggt!)

USA

Ralph Currell har här en sida för gratis streckkoder (!) och pappersmodeller. Flera av modellerna har han gjort själv.

USA

En helt fantastisk sida med massor av pappersmodeller att ladda ner helt gratis. Det är mest raketer (både S/F och riktiga) men en hel del annat också. Dom tar gärna emot donationer för att stötta verksamheten.

Holland

Ännu en otrolig sida fullpackad med pappersmodeller av raketer. Estes har här också lagt upp några designpaket till några av sina flygande modeller.

Italien

Ett företag som har rymdteknik som inriktning men som också valt att dela med sig av eget tillverkade pappersmodeller. Här finns t.ex. Maxus vilket är den största raket som skjuts från vårt svenska Esrange i Kiruna.
 
överst på sidan 6. länkar till sidor med rakethistoria  vår kommentar


Den "kompletta" hemsidan om A4/V2


Brittisk sida med info om V1 och V2 (och lite om V3!)


Hemsida om V2 efter WW II (i USA)

Den 3 oktober 1942 genomfördes den första lyckade provflygningen av A-4, eller V-2 som senare blev den militära beteckningen. Denna raket räknas som anfader till alla moderna raketer.

Den är 14 meter lång och har en diameter på 1,6 meter.
V2 står för: "Vergeltungswaffe 2" (Vedergällningsvapen2) och är ett propagandanamn, påhittat av den dåvarande tyske propagandaministern Goebbels. A4 står för: "Aggregat 4" och är det rent "tekniska" namnet på V2.Tyska robotar som störtat i
Sverige 1943-1944
Privat svensk hemsida om tyska raketer (V-1:or och en V-2:a) som slog ner i Sverige mellan 1943-44.

Welcome to the "Vergeltungswaffen" (Retaliation Weapons) data base.
The worlds largest public collection of documents related to the V1 missile of the Third Reich.

En svensk kille (Göran Jansson 2007) skriver här på eng allt man kan tänkas vilja veta och lite till om Tredje Rikets V1-bomb (världens största enligt honom själv) Vad sägs om bl.a. en teknisk manual på 193 sidor, eller en reservdelslista på 25 sidor och en massa foto och skisser.

Vill man lyssna på en V1:a så lät den så här (mp3-fil)

Ljudsändning från Sputnik 1
Från den 4 okt 1957 sändes denna signal från den 58 cm stora och 84 kg tunga sovjetiska satelliten som kunde avlyssnas med en vanlig radio. Den första mänskligt tillverkade satelliten var ett faktum och rymdkapplöpningen hade startat på riktigt...

Så här lät pipen som skakade världen 1957, (110kb, wav-fil) 

Marshall Space Flight Center har genom NASA skapat en riktigt rejäl historiesida som tar sitt avstamp i Kina redan 100 f.kr. med kort historik om det mesta fram till våra dagar. På engelska.

 

Sven Grahn är har deltagit i det svenska rymdprogrammet i olika roller sedan 1962. Tacksamt nog har han dessutom lagt upp en hemsida med en hel del intressant material. Sidan är skriven på engelska och har en blogg på svenska.