Apolloprogrammet

Apolloprogrammet var ett amerikanskt rymdprogram med syfte att sätta de första människorna på månen. I USA kallades det även för Project Apollo.

Apolloprogrammet

Namnet Apollo kommer från vad själva rymdkapseln hette och det var här astronauterna satt under rymdturerna. Programmet var verksamt mellan 1961-72, men den första rymdfärden kom inte förrän 1968. Redan året efter kom den första månlandningen med människor på månen. Neil Armstrong blev världskänd som den förste mannen på månen 1969 då även Buzz Aldrin som den andre var med. Totalt sex missioner lyckades landa på månen medans en, Apollo 13, misslyckades på grund av att rymdfarkosten hade tekniska problem på vägen dit. En mängd böcker och filmer har gjorts om dessa färder.

Bakgrund

Apolloprogrammet var en del i den rymdkapplöpning som pågick mellan USA och dåvarande Sovjetunionen på denna tid.  Sovjet hade haft ett försprång gentemot USA men med detta så återtog USA initiativet. Detta program var USA:s tredje och man hade tidigare tagit fram tekniker för att kunna göra rymdfärder och forskat i om huruvida människor kunde göra sådana inom de två tidigare. Man hade med dessa redan tidigare genomfört bemannade rymdfärder. Från början var även detta program avsett att följa de tidigare med rymdfärder kring jorden och utveckla dessa men genom USA:s president John F. Kennedy så kom planerna att förändras drastiskt. Planen blev då istället att sätta den första människan på månen och säkert kunna ta honom hem. Man skulle härigenom utforska månen men även se på möjligheter till mer permanenta baser på månen. Apolloprogrammet omfattade 17 stycken så kallade uppdrag och 11 av dessa var bemannade. Under programmet så dog tidigt några astronauter i tragiska olyckor. Apollo 7 räknas som det första bemannade Apollouppdraget. Detta gick ut på att testa rymdfarkosten under en färd runt jorden. Samma år, 1968, blev Apollo 8 den första av missionerna att åka runt månen. Den farkost som skulle ta ner astronauterna till månen, den så kallade Lunar Module, testades samt även i omlopp kring månen följande år av Apollo 9 och 10.

Månlandning

Apollo 11 var den första att landa på månen. Besättningen bestod av Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Den senare var kvar i omlopp kring månen medans de andra åkte ner. När Armstrong blev den första mannen på månen yttrade han de nu legendariska orden: ”That´s one small step for man, one giant leap for mankind.” Färden startades den 16 juli 1969 och fem dagar senare så beträdde Aldrin och Armstrong månen. Detta var en händelse som följdes runt om i världen via TV. Återfärden till jorden påbörjades dagen efter och var problemfri.

Fortsatta månfärder

Mellan 1969-72 så fortsatte månfärderna med programmet. Apollo 12 till och med den sista, nummer 17 lyckades alla med undantag för 13 att genomföra framgångsrika sådana. Av de färder som följde den första så är kanske just den misslyckade Apollo 13 den mest kända. Detta beror på att en storfilm med Tom Hanks i huvudrollen gjorts om denna. Dessutom kanske det är felaktigt att benämna den misslyckad då en hel del heroiska inslag krävdes för att få hem besättningen igen. Apollo 17 är än idag sista gången människan var på månen.

Fortsatta månfärder