Fler milstolpar i Indiens rymdprogram

När vi nu pratar om alla dessa rymdprogram och raketer som används för att utforska jorden och omgivningen med våra planeter så kommer jag att när jag hör ordet raket även att tänka på fyrverkerier där vi använder raketer för att fira och roa oss under högtider och nyår men hur började dessa användas just för detta syfte och hur fungerar det?

Hur fungerar fyrverkerier?

Innan vi dyker in i fyrverkeriernas historia tar vi en titt på hur de fungerar, varje modernt fyrverkeri består av ett luftskal. Detta är ett rör som innehåller dussintals små baljor där var och en av dom kallas stjärna och dessa stjärnor mäter ungefär 3 till 4 centimeter i diameter och innehåller bränsle, ett oxidationsmedel, ett bindemedel, metallsalter eller metalloxider för färg. Ett fyrverkeri har också en säkring som tänds för att antända krutet och varje stjärna gör en prick i fyrverkerierna. När färgämnena värms upp absorberar deras atomer energi och producerar sedan ljus eftersom de förlorar överskottsenergi och olika kemikalier producerar olika mängder energi vilket skapar dom olika färgerna. Till exempel när natriumnitrat värms upp absorberar elektroner i natriumatomerna energin och blir upphetsade och när elektronerna kommer ner från höjden släpper de sin energi, cirka 200 kj / per mol eller energin av gult ljus.

Hur fungerar fyrverkerier?

Så här görs olika färger enligt kemister, har inte provat själv så får lita på dom. Blått är gjorda med koppar och kloridföreningar, Rött är gjorda med strontiumsalter, strontiumkarbonat och litiumsalter, Lila är gjorda med en blandning av blåproducerade kopparföreningar och rödproducerade strontiumblandningar, Orange skapas med kalcium salter och kalciumklorid och grönt är gjort med bariumklorid och andra bariumföreningar.

Hur började fyrverkerierna?

Dom flesta historiker tror att fyrverkerier uppfanns i Kina, men det finns vissa som hävdar att den ursprungliga födelseplatsen var någonstans i mellanöstern eller Indien. Vi vet att någonstans omkring år 800 blandade kinesiska alkemister salpeter, svavel och kol som skapade ett rå pulver men det var inte vad dom letade efter. Dom sökte faktiskt ett recept på evigt liv men vad dom skapade ändrade världen ändå och när dom förstod vad de gjort kom kineserna att tro att dessa explosioner skulle hålla onda andar borta.

Hur började fyrverkerierna?

För att skapa några av de första fyrverkerierna kom dom att packa det nya krutet i bambuskott och kasta skotten in i en eld vilket skapade en liten explosion. Efter detta utvecklades fyrverkerierna och pappersrör ersatte exempelvis bambustänger och istället för att slänga rören in i eld tillsatte men säkringar gjorda av mjukt papper. Tekniken med bara bambu tros ha använt långt tidigare av kineserna då dom upptäckt att när bambu brinner utvidgas luften inuti och exploderar med en knall och tron på att knall ljud kan skrämma bort onda andar har även den funnits sen en bra bit innan vår tideräkning började och just därför användes den brinnande bambun vid olika ceremonier och festligheter för att skrämma bort allt det onda. Synd att det inte är så lätt i verkligheten som vi lever idag i att skrämma bort allt ’det onda’