Första människan i rymden

Yuri Alexeevici Gagarin, bara 27 år gammal, blev den första mannen i rymden och den första i jordens bana. Vostok 1 (från ryska: öst) kallades uppdraget för den första mänskliga rymdflygningen i mänsklighetens historia. Lanserad den 12 april 1961 lade Vostok 3KA-raketen den sovjetiska kosmonauten Yuri Gagarin i omloppet. Detta var första gången någon lämnade jordens atmosfär och kom i omlopp och det öppnade upp en ny era i rymdutforskning. Gagarin förblev i omlopp i en timme och 48 minuter vilket visade att människan kan överleva i rymden. Lasten innehöll radio- och video-överföringsutrustning och andra enheter för att förmedla information om pilotstatusen. Gagarin katapulterade efter att ha kommit in i atmosfären och landade med hjälp av sin egen fallskärm, som planerat. Vostok 1 flög i omlopp runt jorden i ca 90 minuter till efter det. Efter 108 minuter från lanseringen landade den slutligen i en plats nära Saratov. Den 14 april träffades Gagarin med pressen för att prata om det första rymdbesättningsmissionen ombord. Gagarin hade redan då blivit en nationell hjälte och känd världen över. År 1968 dog Gagarin under ett rutinflyg och han begravdes senare i Moskvas Röda torget. Hans grav kom att besökas frekvent av rymdforskare och astronauter innan deras avfärd i rymden. Flera dokumentärer har gjorts, många artiklar har skrivit och väldigt många forskningar har ägt rum i samband med denna händelse. Gagarin hade en väldigt stor roll i vad det gäller eran för rymdforskare och dess utvecklingar. Vidare information om händelsen hittas mer detaljerat på History där även filmklipp vissas.

Yuri Alexeevici Gagarin

Andra människan i rymden

Alan Shepard var den första amerikanen som nåde rymden och andra människan i världen efter Yuri Gagarin. Alan Bartlett Shepard, född den 18 november 1923, åkte upp till rymden endast tre veckor efter Gagarin och tio år senare var han även femte mannen nånsin att nå månen. Shepard valdes januari år 1961 för det första amerikanska försöket nånsin att skicka en man till rymden. Även om flygningen var planerad till oktober 1960 avbröts lanseringen flera gånger på grund av oförutsedda problem. Amerikanerna använde Redstone-raketen och lanseringen sågs live av miljontals människor. Mercury Capsula skickades till Cape Canaveral, den plats där lanseringen ägde rum den 9 december 1960.

MR-3 Shepard

Det var förväntat att uppdraget skulle påbörjas inom kort men på grund av de prov som krävdes för att bevisa att den var säker och fullt fungerande flyttade man på uppskjutningen fram till nästa sommar. Redstone-missilen kom fram i början av december men användes i flygprovet först den 19 december. I slutet av 1960-talet fanns det ett antal problem med Redstone-lanseringsfordonets standarder. En tidigare utgåva som hade en schimpans ombord hade tekniska problem under lanseringen. Som ett resultat ville NASA inte starta MR-3-uppdraget tills alla problem som tidigare uppstått löstes. En andra testlansering ägde rum den 28 mars och minskade allt fler initialdata. Den 5 maj började nedräkningen klockan 9:30. Händelsen sågs av 45 miljoner tittare i USA. Shepard utsattes för 6,3 G styrkor innan Redstone-raketmotorerna slutade efter två minuter och 22 sekunder efter start. Flygningen varade 15 minuter och 22 sekunder och landade 486 km från lanseringsplatsen och flög med en hastighet av 8340 km / h.