Fyrverkerier del 2

Idag markerar fyrverkerier firande över hela världen, från det gamla Kina till den nya världen har fyrverkerier utvecklats väsentligt. De allra första fyrverkerierna, krutsmällare, kom från Kina och inte mycket mer väsen av sig än att säga pop men dom moderna versionerna kan skapa former, flera färger och olika ljud.

Fyrverkerier del 2

Hur började fyrverkerierna? Fortsättning från föregående del

Vid det 10:e århundradet hade kineserna upptäckt att dom kunde göra bomber med krutet och så fäste de smällare till pilar som de sköt iväg mot fiender och inom dom nästa 200 åren utvecklades tekniken och smällare blev till raketer som kunder skjutas mot fiender utan hjälp av en pil och det är just denna teknik som används än idag i fyrverkerier.

Spridningen av krutet

1295 tog Marco Polo fyrverkerier till Europa från Asien men européerna introducerades troligen inför krutet några år tidigare under korstågen, Roger Bacon fick äran av att uppfunnit det omkring 1260 men idag vet vi bättre. Sedan omkring 1300 talet fann krutet och recepten för att skapa det vägar till Europa och Arabien via andra diplomater, upptäcktsresande och franska missionärer. Från där utvecklade västvärlden tekniken till mer kraftfulla vapen som vi idag känner till som kanoner och musketörer, vi i väst behöll fortfarande den ursprungliga tanken om fyrverkerier och använde dom under firanden och gycklare kom också att underhålla folkmassor med fyrverkerier i medeltida England.

Spridningen av krutet

I England använde kungar fyrverkerier för att underhålla sina anhängare och det första kungliga fyrverkeriet antas ha ägt rum Henry VII bröllopsdag 1486 och år 1685 var kröningsprestationen så fantastisk att eldmästaren blev tilldelad en riddarmedalj. För att inte var överträffad satte tsar Peter den store i Ryssland igång ett 5 timmars fyrverkeri för att markera sonens födelse, i Sverige var det drottning Kristina som förde in fyrverkerikonsten och hennes kanske mest kända fyrverkeri var en avslutning på det 30 årige kriget som firades i Narva 1648 med fyrverkeri men även när hon avsa sig kronan för att flytta till Rom som nybliven katolik lämnade hon landet med fyrverkerier längs hela hennes resväg. Christian IV av Danmark ville fira sina barns dubbelbröllop 1634 men pappret till hylsorna var slut och istället använde han delar av Kalundborgs arkivhandlingar för tillverkningen vilket förklarar varför kunskapen om Kalundborg och dess räkenskaper före 1634 är mycket bristfälliga.Det kanske mest kända fyrverkeriet i historien är det som var i Green Park London 1749, freden i Aachen skulle firas med buller och bang och kung George 1 tyckte att det var han som vunnit kriget men vinsten var så liten så för att ge sken av en stor seger skulle det arrangeras ett pampigt fyrverkeri. Ett stort podium byggdes som liknade ett slott byggdes och Händel fick i uppgift att komponera musik, han skapade den kända Royal fireworks music som skulle spelas av en 100 man stor orkester men redan vid den stora saluten i inledningen fattade bygget eld och orkesterns fick utrymma slottet i panik. Musiken blev inte spelad men fyrverkeriet blev avfyrat men inte i den ordning som planerats men det sägs att var ett magnifikt skådespel, på distans. Raketer med färger kom igång någon gång på 1800 talet och användes av dom kungliga för att fira glädjemomenten i livet och på den vägen har det fortsatt tills vår tid men nu verkar det som fler och fler länder har börjat förbjuda fyrverkerier på allmän plats och Sverige verkar haka på den trenden till 2019.