Geminiprogrammet

Geminiprogrammet är namnet på ett av amerikanska NASA:s rymdprogram. Det kom efter det så kallade Mercuryprogrammet vilket var det första rymdprogrammet för bemannade rymdresor och innan Apolloprogrammet vilket var det första att sätta människor på månen. Även Geminiprogrammet var en del av de bemannade rymdprogrammen. Det varade under fem år, mellan 1961 och 1966, under vilket tolv stycken raketuppskjutningar gjordes. Av dessa var tio stycken bemannade.

Medans de tidigare rymdfarkosterna under Mercury varit mycket små och enbart kunnat ta en person så blev de nu något större med plats för två personer. Det var bland annat detta man skulle testa. Programmet skulle även testa nödvändiga detaljer inför det kommande månbesöket med Apollo. Rymdpromenad, dockning och långtidsflygning var sådant som man skulle undersöka. Bland de nio astronauter som valdes ut var Neil Amstrong, som tjänstgjorde på Gemini 8. Han kom senare att bli den förste mannen på månen. Filmen First Man skildrar just Armstrong under Gemini- och Apolloprogrammen.

Historia

Historia

Programmet var i allt väsentligt ett förberedelseprojekt inför det kommande Apolloprogrammet. Man insåg tidigt att man var tvungen att ta reda på en del saker innan ett månbesök kunde göras. Man var tvungen att se på vilka effekter längre rymdfärder hade på människor och utrustning. Det krävdes mellan åtta dagar och två veckor att göra en månlandning. Man ville även se huruvida astronauterna kunde göra uppgifter ute i rymden på så kallade rymdpromenader. Även dockning, återinträde och att kunna landa på en specifik plats var viktiga element att undersöka. Farkosten som besättningen satt i kallades Geminikapseln och den första var klar 1963. Kapseln hade en dator som vägde över 25 kilo och skulle hjälpa astronauterna med bland annat manövrar. Den var något större än tidigare men fortfarande var det inte något stor plats astronaturerna bjöds på. Även om det tidigt var meningen att denna skulle kunna landa på mark så övergav man denna idé och valde att landa återkommande kapslar i vatten precis som tidigare.

Kapseln skickades ut i rymden med en raket som kallades Titan II. Detta var en ombyggd krigsmissil som modifierats för att ta människor istället för sprängkraft. Gemini 1 och 2 var obemannade och skickades upp 1964 respektive 1965. Den förra förstördes då den brann upp vid återinträde. Gemini 3 blev den första bemannade färden för programmet 1965. Farkosten bestod av Gus Grissom och John Young. Denna färd var främst för att testa själva rymdfarkosten och hur den var att manövrera i rymden. Samma år lyfte Gemini 5 med astronauterna James McDivitt och Ed White. Denna färd innebar den första rymdpromenaden någonsin. Under de fyra dagar de var uppe genomförde de dessutom en rad experiment. Nästa mission, Gemini 6, var uppe i det då rekordlånga åtta dagar. Detta bättrades på under nästa rymdfärd till hela två veckor. Under Gemini 8 med Neil Armstrong uppstod problem vilket ledde till att de prompt fick återvända till jorden. För Gemini 9 gick det ännu värre. Originalbesättningen dog under en träningsfärd och fick ersättas av en annan besättning. På den sista missionen, Gemini 12, var ett annat känt ansikte med. Edwin ”Buzz” Aldrin, andre mannen på månen, var nämligen en av astronauterna även här.