Indiens rymdprogram del 1

När vi pratar om rymden och länder som kapprustar för att vinna prestige och ära efter att ha lyckats skicka upp farkoster till rymden så tänker vi i första hand på USA, Ryssland och Kina men det finns även fler länder som satsar och utvecklar rymdprogram och ett av dom är Indien.

Indien som är världens sjätte största ekonomi har i bakvattnet av dom 3 stora länderna under en längre tid byggt upp ett program som nu börjar visa upp resultat i paritet med dom största.ISRO (Indian spaceresearch organisation) bildades 1969 när Indien bestämde sig för att det var viktigt att ha ett rymdprogram för landets utveckling och framtiden ser ljus ut för Indien då deras program nu har börjat visa resultat. Indien skiljer sig från andra stora aktörer i rymdforskningen då deras anledning till att ha ett program skiljer sig från USA och Ryssland eftersom Indiens mål med rymdresor inte främst är motiverat av en nationalistisk konkurrens. Istället grundades ISRO för att stimulera till teknisk utveckling samtidigt som man forskat i rymdvetenskaplig forskning och planetarisk utforskning, i alla fall om man får tro rymdverkets vision så är det så. ISRO håller på att bygga nya kraftfullare raketer och har skickat upp nya rymdfarkoster i omloppsbanor i nya rekord och rymdbyrån har också ett öga på långtgående planer som skulle kunna driva dom till en av de mest elitära rymdbyråerna runt om i världen. Dom har dom senaste åren lyckats nå ett antal nya milstolpar då ISRO bland annat genomförde sin första testlansering av GSLV Mark III raketen som innebar den kraftfullaste uppskjutningen av en raket som byggts av rymdbyrån och i ett uttalande sa dom att detta var det första uppdraget för raket i bana som huvudsakligen var avsett att utvärdera fordonsprestanda. Medan denna lansering utformades för att testa lanseringsapparatens förmåga lyckades det också med framgång skjuta upp med framgång den tyngsta satelliten som någonsin byggts i landet.

Indiens rymdprogram del 1

Indiens Mars uppdrag var en stor milstolpe för byrån när sonden anlände till den röda planeten 2014 och genom att framgångsrikt föra rymdfarkosten Mangalyaan i omlopp runt Mars anslöt sig landet till det översta toppskiktet av länder med program för rymdfärjor. I och med att Indien lyckades med detta uppdrag är det numera bara 4 länder i hela världen som lyckats med just detta Mars uppdrag. Mangalyaan går fortfarande starkt i omlopp runt den röda planeten Mars och sonden samlar in data om planetens tunna atmosfär och tar bilder av världens yta i hopp om att lära sig mer om Mars förflutna. Ett av det viktigaste målet med uppdraget är att lukta till sig om det finns någon metan som kan lura i atmosfären, vilket kan ge vetenskapsmännen ledtrådar om ett möjligt tidigare liv på eller omkring jorden. Det kanske mest anmärkningsvärda med detta projekt till Mars var att Indien lyckades genomföra det på första försöket och det till en kostnad som var 10 gånger billigare än USA:s likadana projekt med rymd sonden Maven som pågick samtidigt med Indien.