Indiens rymdprogram del 2

Indiens milstolpar inom detta område är dom senaste åren enorma och en fråga som jag ställde mig själv var varför lyckas dom göra sina program till ett billigare pris än till exempel USA? Med lite efterforskning verkar det som svaret på den frågan kan vara ganska enkel då den stora skillnaden är att dom indiska forskarna arbetar längre skift vilket gör att progressen blir både snabbare och billigare men jag kan tänka mig att dom som arbetar med detta sliter ut sig fortare också.

Fler milstolpar i Indiens rymdprogram

En av Indiens raketer lanserade ett rekordantal satelliter samtidigt vid en ISRO raketuppskjutning i februari 2017 då rymdfarkosten blåste bort det gamla rekordet genom att skjuta ut 104 satelliter på en och samma gång. Polar Satellit start farkosten slog det tidigare rekordet på 37 satelliter som skjutits upp av en rysk raket 2014. Uppskjutning i februari tog 88 små dove satelliter i omlopp för det Silicon Valley baserade jordöverbevakningsbolaget Planet tillsammans med en satellit som bevakar jorden för Indien.

Fler milstolpar i Indiens rymdprogram

Indien vill lansera sitta andra uppdrag till månen under 2018 då Chandryaan 2, med samma namn som föregångaren till Chandrayaan 1 uppdraget 2008, uppföljaren är utformad till att gå ner till månytan och samla in prover med smuts från månens yta. Men innan något av det är det möjligt att ett privat företag baserat i Indien faktiskt startar en raket till månen som ska landa och som är en del av Google Lunar X priset. X pris tävlingen kommer att ge ett första pris till det privata företag i landet som startar en rymdfarkost, landa den på månen och utföra en rad uppgifter.

ISRO planerar också landa en robot på Mars och flyga till Venus

Enligt uppgifter från science insider kommer ISRO också att genomföra ett robotuppdrag till Mars för någon gång i början av 2020 talet samt ett uppdrag någon gång efter Mars uppdraget. Mars uppdraget kommer sannolikt att fokusera på att bygga en landare och på ett säkert sätt ta den till den röda planetens yta berättar rapporten. Att ställa ner en landare på Mars är en mycket mer komplex utmaning tekniskt än att få till en raket som flyger i bana runt planeten så forskningsteamet kommer att få arbeta hårt för att räkna ut hur man övervinner den utmaningen dom närmaste åren innan man kan få till en uppskjutning.

ISRO planerar också landa en robot på Mars och flyga till Venus

 Indien har blivit en av dom ledande nationerna i världen med framstegen inom sina rymdprogram och i och med sina uppdrag till månen, Mars har dom nästan kommit i fatt USA, Ryssland och Kina dom senaste åren och 2018 har vi fått ta del av ännu ett steg i deras planer då dom meddelade att dom planerar att skicka ut indiska astronauter till 2022. Dessa planer har också en hel del symbolvärde då Indien 2022 kommer att fira 75 år som en självständig stat just detta år och om forskarna lyckas med denna utmaning så kommer landets självförtroende och anseende internationellt att växa sig ännu starkare.