Kinas rymdprogram del 1

Kinas rymdprogram styrs av China National Space Administration (CSNA). Dess tekniska rötter kan spåras tillbaka till slutet av 1950-talet då Kina inledde ett ballistiskt missilprogram som svar på upplevda amerikanska hot. Det första rymdprogrammet började dock flera decennier senare och den tekniska utvecklingen kulminerade när Yang Liwei gjorde en framgångsrik färd ombord Shenzhou 5. I och med det blev Kina det tredje landet som lyckats skicka en människa till rymden.

Det kinesiska rymdprogrammet är idag ett av världens mest aktiva, avancerade och framgångsrika rymdprogram.

Historia

1967 så var rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen i full gång och den skulle snart nå sin klimax i och med månlandningen. Mao Zedong och Zhou Enlai beslutade den 14 juli 1967 att Kina inte skulle vara sämre och Kinas eget rymdprogram drog igång. Deras första rymdfarkoster som var tänkt att vara bemannade namngavs Shuguang året därpå. Man började att leta efter lämpliga taikonauter, som de kallas, och samtidigt började man bygga ett nytt rymdcenter i provinsen Sichuan. I början av detta nya rymdprogram bestod den mesta av utvecklingen av satelliter och uppskjutande av dessa. Man utvecklade också raketmotorer som skulle vara lämpliga för de bemannade rymdfärderna. Samtidigt pågick det topphemliga Projekt 714 som syftade till att sätta två personer i rymden med en Shuguang rymdfarkost redan år 1973. Nitton piloter valdes ut för att gå igenom tester för detta ändamål. Projekt 714 lades dock ned 1972 av ekonomiska skäl. Ett andra program med samma syfte tillkännagavs 1978 men blev abrupt avbrutet två år senare. Det har efteråt hävdats att detta program aldrig var avsett att ge resultat utan skapades för propagandaändamål. 1986 kom nästa bemannade rymdprogram till liv, Projekt 863. Målet med detta program var att sätta taikonauter på en rymdstation. I kinesisk media visades senare samma år taikonauter i träning.

Shenzhou

Projekt 863 hade officiellt inte någon definitiv tidsplan och programmet utvecklades så småningom till Projekt 921 som lanserades 1992 och ingick i Shenzhou-programmet. Man arbetade nu hårt för att få upp denna bemannade farkost som man pratat om i 25 år nu utan större framgångar. Shenzhou-programmet sköt upp fyra obemannade rymdfarkoster. Den första, Shenzhou 1, sköts upp den 20 november 1999. Efter att ha varit i omloppsbana runt jorden 14 varv så återvände den till jorden och landade 415 kilometer ifrån sin startposition. Shenzhou 2 sköts upp 2001 och ombord fanns en apa, en hund och en kanin för att testa rymdfarkostens livsuppehållande system. Shenzhou 3 sköts upp året efter vilket även Shenzhou 4 gjorde. Dessa två var de första som en människa hade kunnat befinna sig på, men ombord fanns testdockor istället. Testdockorna var avancerade och simulerade fysiologiska saker som hjärtklappning, puls och andning. Med Shenzhou 3 och 4 kändes det som om de hade kommit långt i sitt mål med att få upp en bemannad farkost. Man bestämde sig för att nästa uppskjutning skulle vara bemannad. Shenzhou 5 lyfte den 15 oktober 2003 och ombord fanns Yang Liwei som efter omlopp i 21 timmar gjorde Kina till den tredje nation att färdas i rymden med en bemannad farkost. Två år senare gjordes nästa bemannade rymdfärd med Shenzhou 6 och i och med den avslutades den första delen av projekt 921. Med sina lyckade framsteg var man nu bestämd i att göra flera framgångsrika sådana och bli ett land med ett mycket aktivt och avancerat rymdprogram.