Kinas rymdprogram del 2

Kinas rymdprogram har avancerat kraftigt under 2000-talet. Man har utvecklat nya farkoster som ersatt de äldre. Man har även gjort framsteg som att få upp sin första rymdstation och göra sin första rymdpromenad. Man har inga planer på att sakta ner efter alla framgångar på senare år utan tvärtom är det full fart framåt som gäller. Efter att år 2005 avslutat första delen av projektet Shenzhou var det dags för del två.

Kinas rymdprogram del 2

Projekt 921–2

Denna andra fas av projekt 921 började med Shenzhou 7. Med denna skulle man göra sin första rymdpromenad. Tre besättningsmedlemmar fanns ombord när farkosten lyfte i september 2009. Två av dessa gjorde senare en lyckad rymdpromenad och blev därmed den tredje nationen som någonsin gjort detta. De andra två nationerna är Sovjetunionen och USA. 2011 lyfte Tiangong 1 vilket blev Kinas första prototyprymdstation och fungerade som ett bemannat laboratorium. Strax efter Tiangong 1 kom Shenzhou 8 som dockade med Tiangong 1 modulen vilket var ett stort steg i rätt riktning. Med Shenzhou 9 gjorde man senare sin första bemannade dockning och med Shenzhou 10 sin andra lyckade bemannade dockning år 2013. De ombord Shenzhou 10 utförde fysiska, tekniska och vetenskapliga experiment i laboratoriet ombord Tiangong 1. Detta var sista gången som Tiangong 1 användes men var sedan i omloppsbana runt jorden fram till den 2 april 2018 då det mesta av den brann upp när den återinträdde i jordens atmosfär. År 2016 sköts Tiangong 2 upp med mer avancerad laboratorieutrustning. Hittills är det bara Shenzhou 11 som dockat med Tiangong 2 men det är planerat att Shenzhou 12 ska skjutas upp för att docka med laboratoriet år 2018. En större och permanent rymdstation ska bli den sista fasen i projekt 921. Denna permanenta rymdstation är beräknad att väga cirka 60 ton och bli klar någon gång före år 2022. Tiangong 3 är näst på tur att skjutas upp i detta projekt för att sedan få sällskap av flera moduler som ska anslutas för att bygga ut rymdstation.

Framtidsplaner

Det kinesiska månutforskningsprogrammet Chang’e har pågått sedan 2007 då den första månsonden Chang’e 1 sköts upp och låg i omloppsbana runt månen i ett år och fyra månader. Sedan dess har ett par till skickats upp och Chang’e 3 blev det första föremålet sedan 1976 som lyckats mjuklanda på månen. Kinas framtida planer är att bygga en bemannad bas på månen och den första bemannade resan till månen är planerad till år 2036. Byggandet av en bas på månen är ett avgörande steg för deras mer avlägsna planer att flyga till Mars och andra mer avlägsna planeter. Kina har dock ett planerat projekt som går ut på att landsätta en rover på Mars. Detta är beräknat att utföras i juli eller augusti år 2020. Man räknar med att en besättningsfas till Mars ska kunna dras igång mellan år 2040 – 2060. För att göra resan dit säkrare kommer ett rymdväderprognossystem att uppföras. Det senaste från Kina är att man vill kunna utnyttja området mellan jorden och månen för industriell utveckling. Tanken är att konstruera rymdbaserad solkraft som skulle kunna stråla denna solenergin till oss på jorden. Framtiden i rymden kommer fortsatt erbjuda mycket spänning.

Mars