Mercuryprogrammet

Nasas första bemannade rymdprogram var Mercuryprogrammet och det hade till uppgift att undersöka huruvida människan alls klarade av att vistas i rymden. Nasa vill undersöka hur man mådde och hur kroppen fungerade under den sortens förhållanden inför framtida projekt.

De första Mercurykapslarna var obemannade. Man ville försöka få upp en kapsel till tyngdlöshet men det första försöket gick i stöpet efter två sekunder. Nedräkningen hann knappt avslutas förrän bärraketen exploderade. Ett nytt försök gjordes lite drygt tre veckor senare och denna gång fick man upp kapseln och noterade fem och en halv minuters tyngdlöshet. I januari året därpå var det dags för den första bemannade kapseln. Mercury 2 bemannades då av en schimpans vid namn Ham och han fick uppleva en 16 minuter och 34 sekunder lång färd innan kapseln landade i havet. Kapseln fick omfattande skador vid landningen men Ham klarade sig oskadd.

Den första amerikanen i rymden

Den 12 april 1961 chockade Sovjetunionen världen genom att skicka upp Jurij Gagarin i omloppsbana. Med Vostok 1 gjorde han ett helt varv runt jorden. Amerikanerna fick bråttom, den så kallade rymdkapplöpningen var ju i full gång. Den 5:e maj kom Alan Shepard att bli den första amerikanen i rymden med Mercury 3. I maj samma år uttryckte John F Kennedy i ett en ambition om att innan decenniets slut ha landat en man på månen och man jagade vidare mot målet. Sovjet hade varit först med att skicka upp en människa i rymden men USA tänkte minsann bli först på månen.

låt oss möta kvicksilver

Den andra mänskligt bemannade kapseln i Mercuryprogrammet sköts upp lite drygt två månader senare. Virgil ”Gus” Grissom gjorde då en färd på 15 minuter och 37 sekunder. När kapseln landat kom det att läcka in en hel del vatten genom luckan när Gus skulle ta sig ut och helikoptern som hade till uppgift att bärga den fick lämna den åt sitt öde. 1999 skulle den dock komma att bärgas från ett djup av 4,5 km. Med tanke på att den tillbringat nästan fyra decennier under ytan var den oerhört välbevarad.

Framsteg och framtidsplaner

Mercury 5 bemannades av en schimpans vid namn Enos som i november 1961 kom att göra två varv runt jorden i omloppsbana innan man fick avbryta. Med Mercury 6 som sköts upp i februari 1962 gjorde John Glenn tre varv runt jorden och blev därmed den första amerikanen i omloppsbana. Detta följde man i oktober samma år upp med Mercury 7 och Scott Carpenter blev den andre amerikanen i omloppsbana, tre varv blev det också denna gång. Med Mercury 8 tog Walter Schirra sex varv runt jorden.

Därefter gick det framåt med stora steg och Mercury 9 fullföljde sedan hela 22,5 varv i maj 1963. Astronauten Gordon Cooper fick därmed vara ute i ett dygn och en timme. Efter den mycket lyckade färden ställde man in Mercury 10 för att spara pengar. Man byggde redan farkoster för Geminiprogrammet och var även i full färd med att planera för Apolloprogrammet som mycket riktigt skulle lyckas ta människan till månen innan decenniet var slut.