Rysslands nuvarande rymdprogram och USA:s ambitioner för rymden

 

Det ryska rymdprogrammet leds idag av The Roscosmos State Cooperation for Space Activitites. Myndigheten kallas vanligen bara för Roscosmos och ansvarar för den ryska statens involvering i rymden. Efter att Sovjetunionen föll så hette Roscosmos från början Russian Aviation and Space Agency. Sedan dess har detta statliga företag omorganiserats ett flertal gånger, senaste i december 2015, och idag är det en enorm myndighet.

Huvudkontoret ligger i Moskva och sedan har man ett par områden runt om i Ryssland som man använder för kosmonauters träning och liknande. De uppskjutningsplatser för rymdraketer som man har är Baikonur Cosmodrome i Kazachstan och Vostochny Cosmodrome som byggdes år 2011 och ligger i Amur Oblast i östra Ryssland.

Rysslands aktuella rymdprogram

Roscosmos är en av parterna i den internationella rymdstationen ISS och bidrog med modulerna Zarya och Svezda som sköts upp med ryska de obemannade rymdraketerna som heter Proton. Ryssland kommer även stå för den sista delen av ISS, modulen Nauka, som ska skjutas upp år 2018. Ryssland driver även ett antal vetenskapliga program och experiment ombord ISS. Bland dessa program finns det som kallas Prospective Piloted Transport System, vetenskapliga robotuppdrag till en av Mars månar samt en ökning av forskningssatelliter.

Rysslands aktuella rymdprogram

Prospective Piloted Transport System är ett projekt som går ut på att utveckla en ny generation, delvis återanvändbar, bemannad rymdfarkost. Roscosmos program Luna-Glob är ett program som ska utforska fler månar och det slutgiltiga målet är att skapa en helt robotisk månbas. Modulerna Luna 26 och Luna 27 står på tur att skjutas upp, som en del i detta program, åren 2021 och 2022. Detta bestämdes så sent som i januari 2018.

roscosmosVenera-D är en rysk sond som är tänkt att utforska planeten Venus. Detta ska göras genom att med radar göra så kallade avkänningar runt planeten Venus. Detta har gjorts på liknande sätt förut med Venera 15 och Venera 16 på 1980-talet. Venera-D kommer dock att mycket mer avancerad och kraftfullare radar. Venera-D ska även skanna Venus på eventuella landningsplatser då Roscosmos håller på att utveckla en farkost som ska kunna landa på ytan på Venus och stanna där i omkring 24 timmar. Förutom detta håller Ryssland på att utveckla nya typer av både raketer och manövrerade rymdfarkoster och tar dessutom just nu fram nya system till framförallt deras satelliter.

USAs rymdprogram

Den amerikanska federala myndigheten National Aeronautics and Space Administration (NASA) är de som har hand om USA:s rymdprogram och allt som har med luft- och rymdfart att göra i USA. NASA:s budget har alltid varit stor. År 2015 fick NASA omkring 18 miljarder dollar, 2016 fick man 19.3 miljarder dollar, 2017 fick man 19.5 miljarder dollar och år 2018 fick man 20.7 miljarder dollar.

NASA har liksom Ryssland stor del i ISS. Men förutom detta har de kreativa pågående och kommande projekt. Man har program som Mars 2020, OSIRIS-REx, Europa Clipper och James Webb Space Telescope. Mars 2020 är en rover, på svenska ibland kallad strövare, som planeras att år 2020 utforska planeten Mars på ett mer djupgående sätt än som någonsin gjorts förut.

OSIRIS-REx är en studie inom asteroider där man ska ta hem prover från en asteroid kallad 101955 Bennu. Detta är en kolhaltig asteroid som man hoppas få prover på. OSIRIS-REx är just nu på väg till denna asteroid och väntas komma tillbaka till jorden år 2023. Med materialet från asteroiden hoppas forskare kunna lära sig mer om solsystemets bildande.

Europa Clipper är en rymdsond som ska studera den galileiska månen Europa genom en serie av förbiflygningar förbi planeten Jupiter. J

ames Webb Space Telescope kommer ersätta rymdteleskopet Hubble. Det är planerat att skjuta upp teleskopet år 2020 och med detta teleskop ska man bland annat studera hur galaxer bildas, stjärnornas och planeternas födelse och studera solsystemet. NASA har med andra ord mycket att stå i och deras framtida upptäckter kommer bli mycket intressanta för den intresserade.

Ett statligt satellitbaserat 5G-nät

Ett statligt satellitbaserat 5G-nätDen nuvarande regeringen under Donald Trump diskuterar om man ska bygga ett statligt 5G-nät. Fokus denna gång är inte hushållen utan mer på industrin och samhället i stort. I USA vill man ha ett 5G-nät för att dels inte ligga efter Kina, som flera andra länder, håller på att utveckla 5G. Men man tänker även på cyberhot och främst det att man vill ha ett system där Kina inte kan avlyssna samtal i USA. 5G är med andra ord inte till för att du ska kunna se på 4K-filmer på Youtube, spela dina spel på Pokerstarscasino i snabbare fart än någonsin eller se filmer i VR-format genom Skybox, utan 5G är till för större saker än så, saker som har med en nations säkerhet att göra.

5G kommer även kunna användas till nya former av smarta elnät och tanken i USA är att ha ett första 5G-nät klart innan Trumps första presidentperiod tar slut år 2021. För att detta ska bli möjligt kommer NASA säkerligen bli inblandat då man funderar på att göra 5G till ett satellitbaserat internet, precis som den europeiska rymdorganisationen ESA funderar på. Genom detta satellitbaserade internet ser det ut som att rymden kommer ha en stor roll i utvecklingen av samhällena. Om det dock blir så är det bara tiden som kan utvisa.