Sovjetunionens rymdprogram del 1

Sovjetunionens rymdprogram började redan år 1931 och höll på till år 1991 då Sovjetunionen föll. Rysslands rymdprogram tog senare vid där Sovjetunionen lämnade. Under den sextioåriga historien under Sovjetunionen åstadkom man ett antal banbrytande prestationen. Några av dessa är den första interkontinentala missilen, första satelliten, första djuret i omlopp runt jorden, första människan i rymden, första människan i omlopp runt jorden, första kvinnan i rymden, första rymdpromenaden, första kontakten med månens yta och den allra första rymdstationen. Det var alltså inga små framsteg man gjorde utan Sovjetunionen var först med väldigt mycket.

Sovjetunionens rymdprogram del 1

Tidiga år

Det sovjetiska rymdprogrammet startade år 1931 efter att utveckling av raketer som vapen togs över av militären. I början var rymdprogrammet mer ett raketprogram, som efter andra världskriget utvecklades snabbt då man tog med sig ingenjörer från det tyska raketprogrammet i samband med slutet på kriget. Sergei Korolev spelade stor roll för rymdprogrammet under 1950- och 1960-talet då han var den ledande raketingenjören och rymdskeppsdesignern under rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen. Det sovjetiska rymdprogrammet har alltid präglats av militära traditioner och Korolev arbetade med raketerna som var en del av militära projekt. Han drevs dock mycket av tanken på rymdresor men detta höll han hemligt, dels på grund av hans militära inblandning, dels på grund av att det var ingen som trodde att rymdresor och bemannade rymdfarkoster någonsin skulle kunna genomföras. 1949 genomförde man sitt första atombombstest och bara två år senare fick de som sagt att rymdresor aldrig kunde hända tänka efter en gång till. 1951 sköts nämligen Sovjets första raket upp och ombord fanns två hundar. Raketen nådde en höjd på 101 kilometer och hundarna kom tillbaka levande. Sommaren 1956 tillkännagav USA att de skulle skjuta upp en satellit och två dagar senare meddelade Sovjetunionen att de också skulle skjuta upp en satellit. Det var omkring här som rymdkapplöpningen mellan dessa två länder började. Sovjet hann före med sin konstgjorda satellit Sputnik 1 som sändes upp i oktober 1957. Sputnik 2 med hunden Lajka ombord sköts upp senare samma år. Sputnik 3 och Sputnik 4 hade flera instrument för att bland annat avläsa strålningsstyrkan i van Allen-bältet. 1960 sköts Sputnik 5 upp som blev den sista satelliten i Sputnikprogrammet.

1960-talet och framåt

Sovjetunionens alltmer avancerade teknik ledde till snabba framsteg och Vostokprogrammet startade och tävlade med USA:s Project Mercury om att få ut den första människan i rymden. Bara fyra år efter att man skjutit upp sin första satellit kom en enorm framgång då Jurij Gagarin år 1961 blev den första människan i rymden med Vostok 1. Vostok 2 sköts upp samma år med kosmonaut Gherman Titov ombord. Syftet var att studera effekterna av en längre tids viktlöshet på en människas kropp och Titov kretsade runt jorden 17 gånger. 1962 sköts Vostok 3 och Vostok 4 upp med en dags mellanrum och kosmonauterna ombord kunde kommunicera med varandra via radio. Vostok 5 och Vostok 6 sköts upp med två dagars mellan i juni 1963. Ombord Vostok 6 fanns Valentina Teresjkova som blev den första kvinnan i rymden.

1960-talet och framåt